15 Ekim 2009 Perşembe

Merdiven Boşlukları

Aziz Yıldırım'ın, bir Ali Sami Yen çıkışında kameralar önünde "hani merdiven boşlukları boş olacaktı" şeklinde dert yanmasının üstünden çok seneler geçti. O gün bugün neredeyse gittiğim her maçta, "Sayın seyirciler, lütfen biletlerinizde gösterilen numaralı koltuklara oturunuz. Merdiven boşluklarını boş bırakınız. Eğer biletinizde belirtilen yerde bir başkası oturuyorsa en yakın güvenlik görevlisine başvurunuz" şeklindeki anons başladığı anda etrafı tok bir yuh sesi kaplar. Ve ben henüz güzel ülkemizde tüm merdivenlerin boş bırakıldığı bir stadyum görme şerefine nail olamadım...

Belçika ile oynadığımız milli maç için Bruksel'e gittiğim zaman blog için stadyum hakkında birşeyler yazmayı düşünmüştüm. Ünlü Heysel faciasının yaşandığı stadyum daha sonra tamamen yıkılarak hem modernize edilmiş hem de o kötü olayın anıları silinmeye çalışılmıştı. 29 Mayıs 1985 günü Brüksel'de oynanan Juventus ile Liverpool arasındaki Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası Final maçının başlamasından önce Liverpool taraftarlarının İtalyan'lara saldırması ve çıkan panik sonucu bir duvarın çökmesi ve taraftarların tel örgülere sıkışması sebebiyle 38 İtalyan taraftar ve 1 Belçikalının öldüğü olaylar dünya gündeminde uzun süre unutulmamış ve tartışılmıştı. İşte bu olaydan sonra stadyumun ismi King Baudouin Stadyumu olarak değiştirildi. İlk defa bu kadar muntazam merdiven boşluğu görme fırsatını da işte bu stadyumda buldum.

(resimleri büyük incelemek için lütfen üzerlerine tıklayın...)











Yahu burası numaralı tribün, kale arkaları böyle değildir diyenler için şu resime de bakmalarını tavisye ederim...


Peki bu sırada bizim seyircilerimizin bulunduğu tribünlerde durum nasıldı? Buyrun...


Merdiven boşluğu deyip geçmeyin... Unutmayın sadece bu nedenle Türkiye Futbol Federasyonu takımlara ceza kesiyor ve kulüpler sezon boyunca maddi zararlara uğruyor. Mağlubiyetlerin ardından bahane olması da cabası ...

1 yorum:

  1. Stadyimlardaki koltuklarin uzerine cikip mac boyunca aniran adamlar tabii ki merdivenleri bos birakmayacaklardir.

    Bizim tribun kulturumuz boyle.

    Koltugun uzerine cikip bagirirken koltugun kirilmasina sevinmekten hoslanan bir guruh olarak, merdivenleri tika basa doldurup fenalasan seyirci oldugunda "Ambulans nerdesin? " diye tezahurat yapip ilkyardim yapilacak adami merdivenler dolu oldugu icin karga tulumba yukardan asagiya sarkitmaktan zevk duyariz.

    Reis ve tayfa kelimeleri cok onemlidir. Koltuk ve merdiven sozcukleri ise bizim tribunun jargonuna uymaz, adami bozar(!)

    YanıtlaSil