9 Aralık 2009 Çarşamba

Hollanda'nın en başarılı öğrencisi bir Türk...



Eindhoven Ünversitesi’nde makine mühendisliği dalında master yapan Melike Yavuz, Hollanda’nın en başarılı öğrencisi seçildi.

Kimya, biyoloji, makine mühendisliği, ve sosyal bilimler dallarında Hollanda Üniversitelerinde okuyan öğrencileri teşvik etmek ve Hollanda’da bilim ve eğitime verilen önemi vurgulamak amacı ile Unilever tarafından organize edilen ödül töreni dün Vlaardingen’de düzenlendi. Unilever firmasının Başkan Yardımcısı Prof. Emmo Meijer, Hollanda Üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sürdüren en başarılı öğrencilere ödüllerini verdi. Unilever ödülleri yüksek zeka ürünü olan araştırmaları cesaretlendirmenin yanı sıra, ödülü kazanan öğrencilerin dünya çapında büyük bir prestije sahip olmalarına imkan veriyor. Boğaziçi Üniversitesi makine mühendisliği bölümü mezunu olan Yavuz, 2007 senesinde Eindhoven üniversitesinde master eğitimine başladı. 2009 senesinde  9.7 not ortalaması mezun olan ve Philips firması yetkililerinin dikkatlerini çeken Yavuz bu şirket için çalışmaya başladı. Yavuz kazandığı ödülden dolayı çok sevinçli olduğunu belirtirken “Bu ödül ile inanılmaz derecede gurulandım. Hollanda’nın en başarılı öğrencisi bir Türk. Ve bu Türk benim. Burada ülkemi son derece iyi bir şekilde temsil ettiğimi düşünüyorum. Halen kariyerime Hollanda’da Phlips firmasında devam ediyorum, ama bilgi ve birikimimi ülkem için harcamak ve Türkiye’ye dönmeyi hayal ediyorum” şeklinde konuştu. Philips şirketinde, kan hücreleri içerisindeki bileşenlerin damar sertliğine etkilerini ölçen bir mikrobilgisayarın geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapan Melike Yavuz, halen "Philips Lighting" bünyesinde sistem mimari/proje lideri olarak çalışıyor.

Bu beyinler hep Amerika'da, Almanya'da, Hollanda'da vs vs vs... Bu beyinleri ülkemize kazandırmadan bu ülke nasıl ileri gidecek bilemiyorum. İşte Melike Yavuz ve onun gibi beyinleri bu ülkeye kazandırmak bir devlet politikası olmalı. Bu genç insanlar burada kariyerlerini devam ettirmek isteseler de, gerekli imkanları bulamadıkları için başka ülkeler için çalışmak zorunda kalıyorlar. Umarım bir gün bir Cumhurbaşkanı, bir Başbakan, bir bakan ya da herhangi bir etkin yönetici bu gidişe dur der... Ülkemizin bu genç beyinlere şiddetle ihtiyacı var...

3 yorum:

  1. Melike bizim liseden (İstanbul Erkek Lisesi) ve ayrıca bizim üniversiteden mezun, başarılı olmasına hiç şaşırmadım. Özellikle teknik konularda bizim okuduğumuz yıllarda bu kadar başarılı öğrenci çıkması tesadüf değil, Alman eğitiminin bir parçası diyeyim...

    YanıtlaSil
  2. İstanbul Erkek Lisesi mutlaka hepimiz için çok önemli bir başlangıçtı, hepimize çok şey kattı...

    Fakat Melike'nin zeksı, disiplini ve yaptığı her işe kalbini koyması ona bu başarıyı getiren asıl unsurlardır. Gönülden, gururla tebrik ediyorum. Devamını diliyorum.(Geleceğini biliyorum)

    YanıtlaSil
  3. Melike benim de ilkokul arkadaşım. O zamandan belliydi zaten. İnanılmaz derecede gurur duydum. Yürekten tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil