9 Mayıs 2012 Çarşamba

EURO 12 Öncesi Hakemler & UEFA Workshop İzlenimleri

Spor Toto Süper Lig’in sona ermesi ile futbolseverlerin gözleri Polonya ile Ukrayna ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Avrupa Futbol Şampiyonası'na çevrilecek. Türkiye’mizin katılamaması nedeni ile belki içimiz buruk olacak fakat çok stresli geçen lig sonrası tatile girmeden önce bir rejenerasyon antrenmanı tadında olacağı kesin…
Futbol takımımız katılmasa da bizi turnuvada temsil eden bir takım orada olacak.  Uzun yıllar sonra Avrupa Futbol Şampiyonası'nda  ülkemizi temsilen hakemlerimiz turnuvada boy gösterecek. Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Bülent Yıldırım,  Bahattin Duran ve Tarık Ongun... Bu hakemlerimize ilaveten yedek yardımcı hakem olarak seçilen Mustafa Emre Eyisoy’un da katılımı ile 6 hakemimizle Varşova’da yapılan “Hakem Çalışmasında” bir arada olduk. Bu arada Almanya'yı temsilen turnuvaya ilave yardımcı hakem olarak Deniz Aytekin isimli Türk hakemin katılacağını da belirtmeliyim.
Şampiyona öncesinde yapılan bu son çalışmaya Avrupa’nın tüm ülkelerinin medya kuruluşları büyük ilgi gösterirken, Türkiye’den sadece Lig TV’yi temsilen biz oradaydık. Turnuvanın yayıncısı da olmadığımız düşünülürse bu oradaki UEFA yetkililerini ve hakemleri biraz şaşırttı. Bizim yanıtımız basitti, futbol nerede biz oradayız
80 hakemin katılımı ile gerçekleşen workshopta, 2 Mayıs, basına açık bırakılan gündü. İşte bu yazıda bu güne dair izlenimlerimi ve Şampiyona öncesinde Pierluigi Collina tarafından aktarılan son gelişmeleri özetlemeye çalışacağım.
Atletik Test


Güne oldukça erken başladık… 02 Mayıs sabahı saat 08:00’de Varşova merkezde bulunan “Agrikola Stadyumu'nda" yapılacak olan atletik test için yerimizi aldık. Bu test Şampiyona öncesinde yapılan son test olması nedeni ile önemliydi.  Bu atletik testi geçemeyen hakemler Şampiyonada görev yapma şansını da kaybedecekti.  Hakemler kaldıkları Hilton Oteli'nden gruplar halinde stadyuma getirildi. Cüneyt Çakır, diğer 11 Elit hakem ile birlikte ilk gruptaydı.

Bize görüntü almamıza izin verilen 08:50 saatinden sonra stadyumdan çıkmamız söylendi. Bu saatten sonra da atletik teste geçildi. Sonrasında öğrendik ki seminere katılan 79 hakem testi başarı ile tamamlarken bir yardımcı hakem sakatlanarak diskalifiye oldu ve turnuvada olma şansını kaybetti. Ülkemizi temsilen orada olan 6 hakemimiz de başarı ile testi tamamladı.

Konu atletik test olunca Cüneyt Çakır’a ayrı bir paragraf açmak şart… Cüneyt’in atletik göstergeleri harika. Yeni test sistemine göre [YO-YO] hakemler test süresince taktıkları polar saatler ile vücutlarından toplanan datalar üzerinden de değerlendiriliyor. Yani sadece istenen sürede istenen mesafeleri katetmek yetmiyor. Aynı zamanda istenen nabız sayısını yakalamak, vücudun koşunun bırakıldığı anda kendini toparlamasını sağlamak gerekiyor. Tabi bu da düzenli bir beslenme ve antrenman, sağlıklı yaşam ve sporcuya yakışan bir hayat şekli ile sağlanabiliyor. İşte Cüneyt’in verileri UEFA Hakem Komitesi tarafından hayranlıkla anlatılıyor. Bu da bizlere büyük gurur veriyor.
Agrikola Stadyumu'ndan sonra rotamız tekrar Hilton Oteli’ydi. Saat 11:30’da UEFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina tarafından düzenlenecek olan basın toplantısına katıldık. Bu toplantıda son derece önemli konulara değinildi.

İşte bu toplantıda değinilen konular özetle şu şekilde:
Collina basın toplantısını açarken sabah atletik testte başarıya ulaşan tüm hakemleri tebrik etti.
Biz sadece kuralları bilen hakemler değil, aynı zamanda fit, sportmen atletler istiyoruz” söylemi ile atletik testlere verdiği önemi vurguladı ve basın toplantısına başladı.
Maçlarda Kaç Hakem Görev Yapacak?
Futbolun kural koyan kurumu IFAB’ın (International Football Association Board) kararı ile Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2012’de ilave yardımcı hakemler (5 ve 6. Kale arkası hakemleri) de kullanılacaktır.  
Polanya ve Ukrayna’da gerçekleşecek olan toplam 31 maçta, hakem, 2 yardımcı hakem, 4. hakem, 2 ilave yardımcı hakem ve yedek yardımcı hakemden oluşan 7 kişilik hakem takımı görev yapacaktır. Bu yeni bir uygulama çünkü mevcut uygulamada yedek yardımcı hakem bulunmuyor. Herhangi bir sakatlık durumunda 4. Hakem görevi devralıyordu. Yardımcı hakemlerin artan sorumlulukları ve modern futbolda yardımcı hakemlerin önemi nedeni ile UEFA, sakatlanan bir yardımcı hakemin yerine, yardımcı hakemlikte uzmanlaşmış bir yedek hakemin  görev almasının daha doğru olduğunu düşünüyor. Bu nedenle EURO 2012 boyunca bir yardımcı hakem sakatlanırsa yerine 4. Hakem değil, yedek yardımcı hakem geçecek.

Hakemin sakatlanması durumunda ise mevcut uygulamada 4. Hakem görevi devralıyor. IFAB’dan alınan özel izin ile EURO 2012 süresince olası bir sakatlık durumunda hakemin yerine 4. Hakem geçebileceği gibi, ilave yardımcı hakemlerden kıdemli olanı da geçebilecek. Bu konudaki kararı UEFA hakem komitesi verecek.
Hakem Seçim Süreci, Kriterler & Zaman Planı
UEFA Hakem komitesi 20 Aralık 2011’de EURO 2012’de görev yapacak 12 hakemi seçti. Bu seçim yapılırken 3 kritere göre değerlendirme yapıldı:
* Performans *Tecrübe  *Esneklik
Pereformans ve tecrübenin ne anlama geldiği zaten aşikar. Esneklik ile anlatılmak istenen ise şu: Turnuvaya katılan takımların ülkelerinden sadece bir hakem almaya karar vermişler. Bunun nedeni ülkelerin maçlarına o ülkenin hakemini veremeyecekleri için hakem atamalarında esnek karar verme şansını yakalamak.  EURO 2016’ya katılacak takım sayısı 16’dan 24’e çıkacağı için muhtemelen 12 olan hakem sayısı da min. 16’ya yükseltilecek. Bu durumda aynı ülkeden birden fazla hakem çağırma durumu da söz konusu olabilir.
30 Ocak – 3 Şubat 2012 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen UEFA’nın yıllık “kış semineri” sırasında hakemler fiziksel antrenman talimatları ve teknik  talimatlar aldılar.  Bu seminerde hakemlere takip etmeleri istenen bir antrenman programı verildi. Polar saatler ile yapılan antrenmanlar sonlarında, hakemler, polar saat verilerini bilgisayarlarına aktararak düzenli olarak bu verileri UEFA Hakem komitesi ile paylaştılar. Bu veriler üzerinden yapılan bilimsel tetkikler ile hakemlerin antrenman programları geliştirildi, değiştirildi ya da aynen devam ettirildi.
Şubat – Nisan 2012 tarihleri arasında yapılan UEFA maçlarında (Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi) hakemlerin performasları, hakem komitesi tarafından yakından takip edildi.
27 Mart 2012’de UEFA, EURO 2012’de görev yapacak yardımcı ve ilave yardımcı hakemleri açıkladı.
30 Nisan – 3 Mayıs 2012 süresince şu an size aktarımlarımı yazdığım UEFA hakem hazırlık semineri Varşova’da düzenlendi.  Burada tüm hakemler beraber antrenman yaptılar, son atletik teste tabi tutuldular ve 3 günde 16 saat süren toplantılar sonucunda son talimatları aldılar.
4 Haziran 2012’de hakemler turnuva boyunca kalacakları Varşova Hilton’a yerleşecekler. Turnuva süresince burada kalacaklar, maçlara buradan gidecek ve maç sonunda tekrar buraya dönecekler. Kısacası karargah burası olacak.
20 Haziran 2012'de UEFA Hakem Komitesi Final safhası için kalacak hakemleri seçecek. Diğer hakemler ülkelerine dönerken seçilen hakemler turnuva sonuna kadar burada kalmaya devam edecek.
Hakemlere Anlatılan Teorik Konular:
Yapılan hakem workshopında üzerinde önemle durulan konular şunlar:
1.       Mücadeleler:    Özellikle sakatlık riski taşıyan hiçbir müdahaleye izin verilmeyecek.
2.      Elle Oynamalar: Neyin elleme oynama, neyin çarpma olduğu konusunda son talimatlar verildi.
3.      Ofsayt: Sezon başından beri ülkemizde de tartışılan, Avrupa uygulamasında farklılık gösteren ofsayt uygulamaları ile ilgili son talimatlar verildi. Özellikle pasif ofsayt, oyuna müdahale vs. UEFA Yardımcı hakemlere büyük önem veriyor. Bu nedenle gelmiş geçmiş en deneyimli yardımcı hakemlerden Philip Sharp (İngiltere) turnuva boyunca hakemlerle beraber kalarak onlara koçluk ve mentörlük yapmaya devam edecek.
4.      İtiraz için hakemin etrafını saran oyuncular: UEFA bu ve bundan sonraki maddeye büyuük önem veriyor. Bir takım oyuncuların itiraz etmek için hakemin etrafını sarmaları durumunda en az 2 ve fazlası sarı kartın çıkması isteniyor.
5.      Şiddetli İtirazlar: Bireysel olarak şiddetli itiraz eden oyunculara asla taviz verilmemesi gerekliliği hakemlere iletildi. En az sarı kart verilecek…
6.     Takım Çalışması: Artık hakem ekibi 7 kişiden oluşuyor. Bu nedenle bu kişiler arasındaki koordinasyonun sağlanması son derece önemli.
UEFA, turnuva boyunca hakemlerin, oyuncuların ve teknik direktörlerin aynı dili konuşmalarını istiyor. Yukarıdaki maddelerle ilgili hakemlere verilen talimatlardan oluşan 14 video klipten oluşan bir dvd hazırlatıldı. Bu dvd’ler, UEFA Hakem Komitesi üyelerince, tunuvaya katılacak olan 16 takımın kamplarına götürülecek. Oyunculara ve teknik adamlara açıklamalı olarak anlatılacak. Bu şekilde, hakemlere verilen talimatların aynen futbolculara da aktarımı sağlanarak, saha içinde hakem kararlarına daha anlayışlı olmaları amaçlanıyor…
Bu toplantı hakemlerin turnuva sonuna kadar medya ile iletişim kurmalarına izin verilen son toplantıydı. Bundan böyle turnuva sonuna kadar konuşmaları yasak.
Umarım, özellikle bizi temsilen orada bulunmaya hak kazanan hakemler için güzel bir turnuva geçer. Bu turnuva Türk hakemliği için bir amaç değildi, başlangıçtı. Bunu başardılar. Umarım bundan böyle bu büyük turnuvalarda sürekli boy gösterirler… Allah yardımcıları olsun…

Turnuva öncesinde bu blogdan her gün bir hakem hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağım. Umarım hakemlik ile ilgilenen futbolseverler için yararlı bir çalışma olmuştur. Aşağıda EURO 2012’de görev yapacak hakem listesini bulabilirsiniz.
Bu yazıda kullanılan resimlerin izin alınmadan –ticari (gazete, prof. internet sitesi, tv, mobil vs)- kullanılmamasını rica ederim. Dileyen herkes blogunda, twitterinde ticari olmayan şekilde kullanabilir.
EURO 2012 Hakem Listesi:
İngltere:
Hakem:                                            Howard Webb
Yardımcı Hakem 1:                         Michael Mullarkey
Yardımcı Hakem 2:                         Peter Kirkup
Yedek Yardımcı Hakem:                Stephen Child
İlave Yardımcı Hakem 1:               Martin Atkinson
İlave Yardımcı Hakem 2:               Mark Clattenburg
 Fransa:
Hakem:                                            Stéphane Lannoy
Yardımcı Hakem 1:                         Eric Dansault
Yardımcı Hakem 2:                         Frédéric Cano
Yedek Yardımcı Hakem:                Michael Annonier
İlave Yardımcı Hakem 1:               Fredy Fautrel
İlave Yardımcı Hakem 2:               Ruddy Buquet
Almanya:
Hakem:                                          Wolfgang Stark
Yardımcı Hakem 1:                       Jan – Hendrik Salver
Yardımcı Hakem 2:                        Mike Pickel
Yedek Yardımcı Hakem:                Mark Borsch
İlave Yardımcı Hakem 1:               Florian Meyer
İlave Yardımcı Hakem 2:               Deniz Aytekin
Macaristan:
Hakem:                                          Viktor Kassai
Yardımcı Hakem 1:                        Gabor Eros
Yardımcı Hakem 2:                        György Ring
Yedek Yardımcı Hakem:                Robert Kispal
İlave Yardımcı Hakem 1:               Istvan Vad
İlave Yardımcı Hakem 2:               Tamâs Bognar
İtalya:
Hakem:                                           Nicola Rizzoli                                    
Yardımcı Hakem 1:                         Renato Faverani             
Yardımcı Hakem 2:                         Andrea Stefani
Yedek Yardımcı Hakem:                Luca Maggiani
İlave Yardımcı Hakem 1:               Gianluca Rocchi
İlave Yardımcı Hakem 2:               Paolo Tagliavento
Hollanda:
Hakem:                                           Bjorn Kuipers   
Yardımcı Hakem 1:                        Sander Van Roekel
Yardımcı Hakem 2:                        Erwin Zeinstra                 
Yedek Yardımcı Hakem:               Norbertus Simons         
İlave Yardımcı Hakem 1:               Paulus Van Boekel
İlave Yardımcı Hakem 2:               Richard Liesveld
Portekiz:
Hakem:                                            Pedro Proenca Oliveira Alves Garcia                     
Yardımcı Hakem 1:                        Bertino Cunha Miranda
Yardımcı Hakem 2:                        Ricardo Jorge Ferrira Santos
Yedek Yardımcı Hakem:                Jose Tiago Garcias Bolinhas Trigo
İlave Yardımcı Hakem 1:               Manuel Jorge Neves Moreira De Sousa
İlave Yardımcı Hakem 2:               Duarte Nunp Pareira Gomes
İskoçya:
Hakem:                                             Craig Alexander Thomson                                         
Yardımcı Hakem 1:                         Alasdair Ross                    
Yardımcı Hakem 2:                         Derek Rose       
Yedek Yardımcı Hakem:                 Graham Chambers
İlave Yardımcı Hakem 1:               William Collum
İlave Yardımcı Hakem 2:               Euan Norris
Slovenya:
Hakem:                                             Damir Skomina
Yardımcı Hakem 1:                          Primoz Arhar
Yardımcı Hakem 2:                          Marko Stancin
Yedek Yardımcı Hakem:                 Matej Zunic
İlave Yardımcı Hakem 1:               Matej Jug
İlave Yardımcı Hakem 2:               Slavko Vincic
İspanya:
Hakem:                                             Carlos Velasco Carballo                               
Yardımcı Hakem 1:                          Roberto Alonso Fernandez
Yardımcı Hakem 2:                          Juan Carlos Yuste Jiménez
Yedek Yardımcı Hakem:                  Jesus Calvo Guadamuro
İlave Yardımcı Hakem 1:               David Fernandez Borbalan
İlave Yardımcı Hakem 2:               Carlos Clos Gomez
İsveç:
Hakem:                                            Jonas Eriksson                                 
Yardımcı Hakem 1:                          Stefan Wittberg
Yardımcı Hakem 2:                          Mathias  Klasenius
Yedek Yardımcı Hakem:                Fredrik Nilsson
İlave Yardımcı Hakem 1:               Markus Strömbergsson
İlave Yardımcı Hakem 2:               Stefan Johannesson
Türkiye:
Hakem:                                          Cüneyt Çakır                                    
Yardımcı Hakem 1:                       Bahattin Duran
Yardımcı Hakem 2:                       Tarık Ongun
Yedek Yardımcı Hakem:              Mustafa Emre Eyisoy
İlave Yardımcı Hakem 1:               Hüseyin Göçek
İlave Yardımcı Hakem 2:               Bülent Yıldırım
4. Hakemler:
Çek Cumhuriyeti:                             Pavel Kralovec
Norveç:                                             Tom Harald Hagen
Polonya:                                            Marcin Borski
Ukrayna:                                           Viktor Shvetsov
 Yedek Yardımcı Hakemler:
İrlanda Cumhuriyeti:                      Damien MacGraith
Polonya:                                         Marcin Borkowski
Slovakya:                                       Roman Slysko
Ukrayna:                                       Oleksandr Voytyuk

1 yorum:

  1. Yazılarınızı gityat.com ' da paylaşabilir, sitenizin tanıtımını yapabilir ve kendi kanalınızı kurabilirsiniz. Sizi de aramızda görmek bizi çok mutlu eder.

    YanıtlaSil