8 Ekim 2011 Cumartesi

1. Ödüllü Soru Detaylı Cevap

Hakemler maç yönetimleri sırasında "diyagonal koşu sistemi" adı verilen bir koşu sistemini kullanılar. Bu sistem tarih içerisinde çeşitli varyasyonlara uğramışsa da çok büyük bir değişim görmemiştir.


6 hakemin kullanıldığı maçlarda ise hakemin, yardımcı hakemin karşısında kale çizgisine kadar inmemesi istenmeye başladı. Bu tarz bir çok hakemi zorladı çünkü 6 hakem uygulaması sadece bazı turnuvalarda uygulanıyor. Bu uygulama  yerel liglerde uygulanmıyor.

Örneğin Howard Webb, Şampiyonlar Ligi maçları sırasında kale çizgisine kadar inmeden bir koşu sistemi geliştirirken, İngiltere Premier Lig'de yönettiği maçlarda geleneksel koşu sistemini uygulamak zorunda kalıyordu.

Bunu o kadar basit görmeyin... Koşu sistemleri ve bu sisteme alışıklık bir hakemin başarısında büyük pay sahibidir. Bu sistemi iyi uygulayan hakemler pozisyon yakalamada, yer almada çok daha iyi bir performans gösterirler. UEFA'da üst düzey maç yöneten hakemlerinin, yerel liglerde yönettikleri maçlarda bu sıkıntıları yaşadığını gözlemleyen UEFA, ilave yardımcı hakemin yerini değiştirerek, yardımcı hakem tarafına aldı. Bu şekilde hakem geleneksel koşu sistemini kullanacak, böylece yerel liglerde kullanılan koşu sistemi aynen bu maçlarda da kullanılabilecek.

Tabi yardımcı hakem tarafına alınan ilave yardımcı hakemin bana göre verimliliği ciddi anlamda düşecek. Yani diğer tarafta bana göre çok daha etkili bir yardım sağlayabilirlerdi hakeme. UEFA'da  tüm bu etkenler ışığında denemelerini yapmaya devam edecek. 

Twitter üzerinden Ödüllü Yarışma - 1

Twitter üzerinden yaptığım bu ilk ödüllü yarışmaya dileyen herkes katılabilir elbette; ama kazanmak için bir şartım var. Futbol endüstrisinde çalışmamak ve hakem olmamak.

Soracağım soruyu cevaplayanlar arasında ilk doğru cevabı bilen kişiye tuttuğu takımın formasını hediye edeceğim. Becerebilirsem de, kazanan kişinin talebi doğrultusunda formayı, o takımdan istenen bir kişiye imzalatacağım :) Bu bir taahhüt değil ama büyük ihtimal yapabilirim sanıyorum.

İşte soru:

UEFA, bir kaç yıldır bazı turnuvalarda 6 hakemli sistemi uygulatıyor.  Bu seneye kadar ilave hakemler, sahaya aşağıdaki gibi yerleşiyorlardı. Görev yaptıkları yarı sahanın kale çizgisi üzerinde, kalenin yardımcı hakeme uzak tarafında...
















Bu sezon başından itibaren ise, kale arkasında görev yapan ilave yardımcı hakemin görev yeri değiştirilerek aşağıdaki şekilde uygulanmaya başlandı.
















Ben UEFA'nın neden bu değişikliğe gerek duyduğunu soruyorum. Normal olarak eski yerleşim çok daha mantıklı. Yardımcı hakemin gözünden kaçabilecek bir penaltı, korner, aut daha kolay oradaki bir ilave yardımcı hakem tarafından görülebilirdi. Ama buna rağmen UEFA ilave yardımcı hakemi yardımcı hakem tarafına taşıdı, SİZCE NEDEN?

Unutmayın, cevapları twitterdan yazmalısınız.
Bol şans...