14 Eylül 2009 Pazartesi

Semenya'nın Cinsiyeti


Olimpiyat oyunlarından sonra dünyanın en önemli spor olaylarından biri olarak kabul edilen Dünya Atletizm şampiyonası 2009 senesinde Berlin’de gerçekleştirildi. İlki 1983’te Helsinki’de yapılan ve her iki senede bir tekrarlanan şampiyonanın 12. organizasyonu çok çekişmeli mücadelelere ve renkli görüntülere sahne oldu.

Uçan adam Usain Bolt’un rüzgarla dalga geçen rekorunun damga vurduğu turnuvanın çok önemli bir tartışma konusu daha vardı. Bayanlar 800 metre yarışını sezonun en iyi derecesi olan 1:55:45 ile kazanan Güney Afrika Cumhuriyet’i atleti Caster Semenya

Aslında bu madalya Semenya’nın aldığı ilk madalya değildi. 2008 Commonwealth Gençler Oyunları’nda ve 2009 Afrika Gençler Atletizm Şampiyonasında da altın madalya kazanmıştı. Zaten tartışılan konu Semenya’nın Dünya Atletizm Şampiyonası’nda kazandığı madalya değil, cinsiyetiydi.

1991 doğumlu olan Semenya’nın erkek olduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü ve bu iş o kadar ileri gitti ki Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Caster Semenya için cinsiyet tespit testi yapılacağını açıkladı. Genel sekreter Pierre Weiss, Semenya'nın cinsiyetini belirlemek için Güney Afrika'da ve Berlin'de araştırma başlattıklarını belirtti. Weiss, ellerinde hiçbir kanıt olmaması nedeni ile Semenya'nın Dünya Şampiyonası'nda yarışmasına izin verdiklerini açıkladı.

Güney Afrika Cumhuriyeti bu konu karşısında sessizliğini koruyordu. 13.Eylül.2009 tarihli SABAH gazetesi haberine göre bu sessizlik yerini sert açıklamalara bırakmış durumda. Spor Bakanı Makhenkesi Stofile yaptığı açıklama ile ortalığı bir anda gerdi. Stofile atletlerinin bayan olduğunu savundu. Özellikle İngiliz gazetelerinde yer alan testlerin sonuçlandığı ve Semenya’nın çift cinsiyetli çıktığının belirtildiği haberlere şiddetle karşı çıkan Stofile IAAF’nin Semenya’ya herhangi bir ceza vermesi durumda 3. dünya savaşını çıkartacaklarını açıkladı.
IAAF konu hakkında bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Birliğin Monte-Carlo merkezinden yapılan açıklamaya göre çeşitli basın organlarında yer alan söylentilerin kendileri tarafından açıklanan sonuçlar olmadığı ve kesinlikle doğru olarak kabul edilemeyeceği vurgulandı. Yapılan cinsiyet testinin sonuçlarının dünyanın en önemli tıp uzmanlarından oluşan bir grup tarafından değerlendirildiğini ve bu araştırma tamamlanmadan herhangi bir sonuca varmanın imkansız olduğu belirtildi. Kararın Monaco’da 20-21 Kasım tarihlerinde yapılacak olan toplantılarından önce açıklanacağını umduklarını ve o tarihe kadar da IAAF tarafından konu ile ilgili başka hiçbir açıklama yapılmayacağını belirttiler. İşte şimdi spora gönül verenler gözlerini bu toplantıya diktiler. Merakla çıkacak sonuç bekleniyor. Karar ne çıkar bilinmez ama Güney Afrika Cumhuriyeti’nin çıkacak karar ardından nasıl bir tepki vereceği ve bu kararın Dünya Atletizmi üzerindeki etkileri uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. Gerçi IAAF sözcüsü Nick Davies tarafından yapılan açıklama bir nebze de olsa Semenya'yı rahatlattı. Davies "Biz kendisine yarışması için izin verdik. Eğer testten istenmeyen bir sonuç çıksa bile hukuki olarak madalyasını geri almamız zor görünüyor" dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder