16 Eylül 2009 Çarşamba

6 Hakem Uygulaması

UEFA, 2009-10 futbol sezonundan itibaren, adını ve statüsünü değiştirdiği UEFA kupasında uzun zamandır tartışılan köklü bir değişikliğe imza attı ve 6 hakem uygulamasını hayata geçirdi.

Yarın başlayacak olan, yeni ismiyle Avrupa Ligi'nde, mevcut 4 hakeme ilaveten 2 hakem daha görev yapacak.

Uygulama ile ilgili zaman akışı şu şekilde gelişti:

8 Mart 2008 - International Board (IFAB), FIFA'ya Ek Yardımcı hakem uygulamasını test etme yetkisi verdi.

Ekim/Kasım 2008 - Slovenya, Macaristan ve Kıbrıs'ta oynanan U-19 Avrupa Şampiyonası Eelemerinde deneme.

28 Şubat 2009 - U-19 şampiyonasında yapılan testin sonuçları IFAB'a sunuldu. IFAB, uygulamanın profesyonel düzeyde denenmesini onayladı.

Mayıs 2009 - FIFA, uygulamanın 2009/10 Avrupa Ligi'nde uygulanacağını açıkladı

Eylül 2009 - 144 Avrupa Ligi maçında üst düzeyde "ek yardımcı hakemler" görev yapacak. Bu maçların sonucunda IFAB'a nihai bir rapor sunulacağı açıklandı.

Bu 2 hakem, "Ek Yardımcı Hakem" (Additional Assisstant Referee) şeklinde adlandırılacak.
Yardımcı hakemlerin görev yaptıkları taç çigisinin karşı yönündeki kale çizgisine paralel olarak, sağa-sola serbest şekilde hareket edebilecek olan ek yardımcı hakemler, hakem ile telsiz vasıtası ile iletişimde olacak, bayrak kullanmayacaklar. Gerektiği anlarda saha içine girebilecek olan ek yardımcı hakemler, penaltı noktası hizasını ya da kale çizgisine en yakın savunan takım oyuncusunu geçmeyecek.


Görüş açılarında meydana gelen topun çizgiyi geçip geçmeme durumlarında, penaltı ve hakemi aldatma pozisyonlarında, korner, aut ve taç durumlarında ve diğer olaylarda hakeme bilgi vererek yardım etmeleri bekleniyor.

Aynen yardımcı hakemlerin hakeme bayrak ve telsiz vasıtası ile yardım etmelerinde söz konusu olduğu gibi nihai karar yetkisi hakemin olacak ve tek başına ek yardımcı hakemler bir pozisyon için karar veremeyecekler.

Ek yardımcı hakem olarak görevlendirilecek hakemler, UEFA'nın ilk maç haftasında gerçekleştirildiği atamalara bakılırsa, daha alt kategorilerde görev yapan hakemler arasından yapılacak.

Yeni uygulama ile ilgili bir çok kişinin kafası karışık. Ek yardımcı hakemlerin pozisyonlara yakın olacağı ve bu nedenle de çok yararlı bir uygulama olacağını düşünenler olduğu gibi bu hakemlerin maç içerisinde bazı dezavatajlar getireceğini savunanların sayısı da hiç az değil.  Oyun alanına ilave edilecek 2 hakem ile hakem sayısı 6'ya çıkıyor. Böylece oyuncuların itiraz edecekleri 2 hakem daha yaratılmış oluyor. Ayrıca  görev yapacak ek yardımcı hakemlerin, alt kategorilerdeki hakemler arasından seçiliyor olması, maçı yöneten hakem ile karar çatışması oluşabileceği yönünde endişeler yaratıyor. Ama bu tip durumlarda geçerli olan hakemin vereceği karar olacak.

Söz konusu uygulamanın kısa vadede yeni bir heyecan getireceği kesin. Bakalım orta ve uzun vadede bu uygulamaya devam edilebilecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder